SEVEN HILLS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL (SHIFF 2018) ÉS HÉT DOMB FILMFESZTIVÁL

A HÉT DOMB FILMFESZTIVÁL 2018 KOMLÓN

A komlói Hét Domb Filmfesztivál tavalyi sikerével kivívta a filmes szakma egyöntetű elismerését, pozitív visszajelzések sorát begyűjtve a résztvevőktől. Ennek is betudható, hogy jelentősen növekedett a részvételi kedv a filmkészítők körében. A különböző kategóriákban a tavalyinál negyvennel több, mintegy kétszáz hazai alkotást neveztek a megmérettetésre. A díjakról elismert szakmai zsűri dönt majd, élén a világhírű, Oscar-díjas rendezővel, Rófusz Ferenccel, akinek munkáját Koltai Róbert színész-rendező és Halmy György rendező-forgatókönyvíró segíti.

A filmvetítéseket különböző off-programok egészítik ki, amelyek közül a pécsi Total Art Egyesület foglalkozásai ígérkeznek a legérdekesebbnek. Ezeken gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják a különböző animációs technikákat és megtanulhatják, hogyan lehet bábokkal, gyurmafigurákkal, rajzokkal filmet forgatni.


A Hét Domb Filmfesztivál programja:

 • A versenyfilmek vetítése: szeptember 3-8., 9:00-21:00 óra között; Színház és Hangversenyterem;
 • A döntős nagyjátékfilmek vetítése: szeptember 3-8.; 19:00 óra; Színház és Hangversenyterem;
 • Rajzfilmek, gyermekfilmek a versenyprogramban: szeptember 4-6., délelőttönként; Színház és Hangversenyterem;
 • A Total Art Egyesület animációs műhelye: szeptember 3-8., 9:00 óra; Közösségek Háza;
 • Díjátadó ünnepség: szeptember 8., 14:00 óra; Színház és Hangversenyterem;
 • További kísérőprogramok: MiniZoo: szeptember 4-6., délelőttönként; a Magyar Honvédség bemutatói szeptember 5-én délelőtt gyerekeknek, 6-án délután felnőtteknek; fotókiállítás.A SEVEN HILLS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL (SHIFF) PÉCSETT

A SHIFF küldetése szerint közép-európai kulturális és szórakoztató fesztivál, nemzetközi filmszakmai szimpózium és verseny.

A megmérettetésre a június 20-i határidőig több mint száz országból összesen 3.076 külföldi és hazai filmprodukciót neveztek. Az előválogatást és előzsűrizést követően 30-50 versenyfilm kerül majd a döntőbe. A zsűri a produkciókat az alábbi kategóriákban díjazza:


1. legjobb nagyjátékfilm

2. legjobb kisjátékfilm

3. legjobb dokumentumfilm

4. a zsűri különdíja

5. legjobb rendező

6. legjobb színész

7. legjobb színésznő.


A SHIFF filmszakmai igazgatója Ziad Abdullah író-filmkritikus, a Dubai Nemzetközi Filmfesztivál (DIFF) egykori művészeti igazgatója.


Filmvetítések és fesztivál Pécs belvárosában:

A versenyfilmeket és egyéb nevezett alkotásokat három fő helyszínen mutatják be: az Uránia Moziban, az Apolló Moziban és a Cinema Cityben. A filmvetítésekre 2018. szeptember 3-tól 7-ig délelőtt 10.00 óra és este 22.00 óra között, előre közölt pontos műsorrend szerint kerül sor.

Számos film megtekinthető lesz a pécsi Király utcában található vendéglátóhelyeken, ahol 20-30 fős, úgynevezett Film Kávézókat (Film Cafe-kat) alakítanak ki. A rövid- és werkfilmek vetítése pedig a tervek szerint közterületeken, extrém felületeken, „gerillamozikban” is zajlik majd.

A SHIFF ideje alatt számos, a filmművészetet, filmszakmát bemutató és népszerűsítő közönségtalálkozóra is sor kerül majd: az érdeklődők alkotókkal, főszereplőkkel, sőt, nemzetközi (európai, hollywoodi, bollywoodi) és magyar filmes szakemberekkel és sztárokkal is találkozhatnak.

A résztvevők és vendégek számára egyaránt nyitott fesztiválközpont a Király utca 38-ban lesz. A rendezvény teljes ideje alatt filmszakmai központként működik majd az Apolló Mozi és a Trafik étterem-kávézó is: Utóbbi két helyszínen közönségtalálkozókon, workshopokon, filmesztétikai és filmkritikai esteken, megbeszéléseken, műelemzéseken vehetnek részt az érdeklődők.


A Seven Hills International Film Festival kiemelt rendezvényei Pécsett:

 • SHIFF Nyitó gála Voisingers Filmzenei Est: szeptember 3., 19.00 óra; Kodály Központ;
 • International Fashion Day - Pécs by Megyék Szépe (hivatalos kísérőprogram több helyszínen)
 • Spirit of Bahrain gálaest a Pannon Filharmonikusok közreműködésével: szeptember 5., 19.00 óra; Kodály Központ;
 • Jótékonysági gálaest, filmvacsora: szeptember 6., 19.00 óra; Hotel Palatinus City Center***, Bartók Terem;
 • Utcabál, 25 emeletes emlékkoncert: szeptember 7., 20.00 óra; a Megyeri tér közterén, az egykori pécsi magasház helyén;
 • SHIFF Díjátadó szakmai és kulturális gálaest: szeptember 8., 19.00 óra; Uránia Filmszínház;
 • A fesztiválgyőztes filmek vetítése: szeptember 9., 16.00 óra; Uránia Filmszínház.

Jegyek már kaphatóak:

https://www.facebook.com/events/654850348201122/

https://www.facebook.com/events/477042052757120/

További részletek hamarosan...